L’orquestra

Existeixen diversos tipus d’orquestra, però podem fer una definició general:

L’orquestra és un conjunt d’instruments format per una secció de corda, i molt sovint, una secció de vent-fusta, una de vent-metall i una de percusió.

L’orquestra de cambra

S’anomena orquestra de cambra, per què antigament, en el segle XVII, en el temps que la noblesa escoltava música a les cambres del seus palaus, i eren conjunts no gaire nombrosos.

La majoria dels noms dels grups fan referència al nombre d’instruments que el formen:

Nombre Instruments Nom
2 Duet o duo
3 Tercet o trio
4 Quartet
5 Quintet
6 Sextet
7 Septet
8 Octet
9 Nonet

El Duo, integrat per: ( piano i violí; o guitarra i violí; violí i violoncel; o flauta i arpa; o dues flautes de bec; o dos pianos)

88207-duo

El Tercet, integrat per: (Violí, Violoncel i Piano; o trio de canyes: oboè, clarinet i fagot; o flauta, viola i arpa; o tres guitarres; o oboè, violoncel i clavecí)
8812b-trio

El Quartet de corda, integrat per; (dos violins, una viola i un violoncel; o quartet de saxòfons: soprano, alt, tenor i baríton; o quartet de flautes: flautes de bec soprano, contralt, tenor i  baix; o violí, viola, violoncel i piano; o flauta de bec, trompa, violoncel i clavecí)

La formació més important és el quartet de corda, formada per 2 violins, una viola i un violoncel, més important en l’evolució de la música culta des del segle XVIII fins al XX.
7ef79-16474861_1

El Quintet, format per: (dos violins, dos violes i un violoncel; o dos violins, viola i dos violoncels; o dos violins, viola, violoncel i clarinet; o dos violins, viola, violoncel i piano)
7777f-quinteto
Els grups de 6, 7, 8 i 9 són combinacions de qualsevol instruments, són menys comuns i a més la combinació d’instruments és més variada.

L’orquestra

Existeixen diversis tipus d’orquestra. L’orquestra és un conjunt d’instruments format per una secció de corda i, molt sovint, una secció de vent-fusta, una de vent-metall i una de percusió.

L’elecció dìnstruments no és arbitrari, sinó que està fixada per l’ús que s’ha fet al llarg del temps, actualement és el resultat d’una evolució que ha durat més de quatre segles, ja que les primeres van aparèixer a principis del segle XVII.

Secció de l’orquestra Famílies instrumentals
Corda Cordòfons fregats i puntejats
Vent-fusta Aeròfons de bisell i de canya
Vent-metall Aeròfons de broquet
Percussió Idiòfons i membranòfons

L’orquestra de cambra

Com hem dit abans l’expressió cambra fa referència a un conjunt més aviat petit d’instruments. Les primeres van sorgir al S. XVI a petició de tocar música per ballar a les cambres (sales) de les corts. Els compositors no indicaven el instruments, sino que els músics ja suposaven quins eren.

L’orquestra de cambra és una formació orquestral que té un nombre reduït d’instruments.

Escolta un fragment de l’Orquestra de Cambra Catalana, director: Joan Pàmies, Mandola i guitarra: Eduard Iniesta

Si una orquestra de cambra només té cordes, es pot anomenar orquestra de corda.

També pots escoltar aquesta versió de Paraules d’amor de Joan Manuel Serrat interpretada per l’Orquestra de Cambra de l’Empordà. Director: Carles Coll. Guitarra: Jordi Codina:

L’orquestra simfònica

S’anomena orquestra simfònica la que està formada per les quatre seccions instrumentals (corda, vent-fusta, vent-metall i percusió)

A mitjans del S. SVII, l’orquestra tenia una formació més estable tan pel tipus d’instruments com per al seu nombre, formada per una secció de corda, una altra de vent i una altra de percusió. En el segle XIX les grans orquestres simfòniques van arribar a tenir més de 100 instruments.

Una orquestra sinfònica o filarmònica té generalment més de vuitanta músics en la seva llista, només en alguns casos arriba a tenir més de cent, però l’actual nombre de músics emprats en una interpretació particular pot variar segons l’obra que va a ser tocada, i la grandària del lloc en on ocorrerà la presentació.

El terme orquestra es deriva d’un terme grec que s’usava per a nomenar a la zona enfront de l’escenari destinada al cor i significa “lloc per a dansar”

Aquí mostrem el que podem trobar a una orquestra simfònica estàndard, la quantitat d’instruments pot variar.

Corda:

16 violins primers

14 violins segons

12 violes

10 violoncels

8 contrabaixos

1 arpa

1 piano

1 clavicèmbal

Vent-fusta:

1 flautí

2 flautes travesseres

1 flauta contralt

2 oboès

1 corn anglès

2 clarinets

1 clarinet baix

1 requint (clarinet afinat en Mi flat (Mi bemoll)

2 fagots

1 contrafagot

Vent-metall:

4 trompes

3 trompetes

3 trombons

1 tuba

1 corneta

Percussió:

4 timbales

1 bombo

1 caixa

platerets

1 pandereta

1 gong

1 triangle

1 xilòfon

Campanes tubulars

Castenyoles

1 glockenspiel (també anomenat Lira)

Cròtals

Aquí pots veure una disposició d’instruments:

El director o directora, és necessari per guiar i dirigir l’orquestra durant un concert, ell o ella estudia la partitura i decideix els matissos d’interpretació que cal transmetre als músics, és a dir, els musics interpreten l’obra segons la visió musical del director o directora.

La batuta és un bastonet per dirigir l’orquestra. Antigament era habitual dirigir amb una partitura enrotllada, o amb un arquet de violí o amb les mans, però des de finals del segle XVIII la batuta va substituir tots els mètodes anteriors. Els segles XVII i XVIII, el director dirigia des del calvecí, realitzant el baix continu i ajudant-se amb les mans.

Escolta aquest fragment de Peer Gynt de Edvard Grieg, i fixa’t en els diferents instruments que apareixen, pots reconèixer les instruments?